Misket köfte

Nærmest alle typer opskrifter med köfte er virkelig populære her på siden. Så jeg er ret spændt på, hvordan den her nye opskrift med Misket Köfte bliver modtaget. Mon ikke I også kan lide den?

Det er nok ikke alle, der kender den her type köfte og det er en skam synes jeg. For den smager virkelig godt. Selve retten kan godt minde mig en smule om frikassé herhjemme – altså noget med kartofler, sovs, lidt kød og fine grøntsager blandet sammen. Ja, det var vist en lidt vel grov beskrivelse af frikassé, der kan være noget så delikat med spæde, nye grøntsager i.

I modsætning til frikassé bliver Misket köfte lavet både på panden og i ovnen (frikassé bliver kogt). Og det gør bare, at retten bliver noget så lækker, lidt cremet og fyldt med smag. Ja, det er i hvert fald noget, der bliver spurgt efter herhjemme en gang i mellem (selvom mine børn i perioder kan have et flip med, at nu gider de ikke spise mere tyrkisk mad. Stakkels unger 😂😂).

Firinda Misket köfte – En nem ret lige til ovnen

Ind i mellem kan jeg ret godt lide den type retter, der ikke kræver alverden. Hvor man ikke skal stå og koge, stege og brase i uendeligheder. Og sådan en ret er firinda Misket Köfte. (“Firinda” betyder ovnstegt, “Misket” marmorkugler og “köfte” frikadeller eller kødboller). Jeg siger ikke, at det bare skal hakkes ud og op i et fad og så vupti, så er det færdigt. Jo, du skal stå og skære grøntsagerne ud og jo, du skal lave små kødboller og stege både dem og grøntsagerne på panden før det hele kommes op i et fad. Men alligevel … det er nemt nok.

Firinda misket köfte

Rigtig mange af de gode folkelige tyrkiske restauranter/spisesteder serverer også misket köfte. Altså de steder hvor der ikke er fancy møbler og store menukort, men nærmere mad i store gryder og kun et par retter på menuen. Jeg tror faktisk at det er umuligt at finde Misket köfte på de lidt finere “turist” restauranter, eller de smartere restauranter i byen. Det skal være på nogle af de gode gamle, hvor der kun kommer tyrkere eller de restauranter, der ligefrem profilerer sig af kun at lave ægte tyrkisk mad. Dér kan du finde det (og så også en gang eller to om ugen på all-inclusive hotellernes store buffeter. Men der er retten som regel noget mere udkogt og kedelig). Men prøv at kig efter den næste gang du er i Tyrkiet.

Måske en ret for børnefamilierne især?

En dag, hvor du har lidt mere tid i overskud til at prøve noget nyt (måske sådan en søndag som i dag?), så prøv at give Misket köfte en chance og lav den fra bunden. Der skal ikke så forfærdelig mange ingredienser i. Og det er altså ikke mere besværligt end at frikadellerne skal steges på panden og derefter grøntsagerne og så op i et fad og ind i ovnen.

firinda misket köfte

Som sagt så kan min familie rigtig godt lide den her ret med kødboller og grøntsager. Den er let og lækker og ikke for tung, som mange gryde og ovnretter hurtigt kan blive.

Jeg kan forestille mig, at især hvis man har små børn, så kan retten her blive et hit. Bare fordi den er nem og overskuelig, har flotte farver, man kan se, hvad der er i af grøntsager og så er der tilmed små søde kødboller i. Dét plejer næsten altid at være et hit.

firinda misket köfte

Man kan lave retten her på panden og i ovnen som jeg gør, og man kan også vælge kun at koge den. Men jeg kan nu bedst lide versionen, hvor den også lige kommer ind i ovnen. Jeg synes at det giver lidt mere smag til på en eller anden måde. Og så er jeg kun meget begrænset fan af kogt mad.

Jeg plejer bare at servere en god frisk salat til og evt lidt godt brød (nybagt Bazlama er fantastisk til – og dén opskrift skal du nok få lidt senere). Men lidt “rigtigt” tyrkisk franskbrød er jo også fantastisk til det meste.

Mums…

Ja… det er bare om at prøve ik?

Afiyet olsun – velbekommen

Firinda Misket köfte – små kødboller og grøntsager i ovnen

Misket köfte er en rigtig lækker lille sag med kødboller og grøntsager og en lille tomatsovs til. Den er faktisk ret nem at lave og kræver ikke så mange ingredienser. Og så smager den ganske forrygende.
Herhjemme er den i hvert fald et hit – både mand, børn og gæster spørger ofte efter den.
Forb. tid15 min
Tilb. tid45 min
Samlet tid1 t
Ret: Gryderet, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: ærter, gryderet, kartofler, köfte, kødboller
Antal: 5 personer

Ingredienser

 • 1 kg hakket oksekød
 • 1 lille løg, riv det på rivejern
 • 4 spsk mel
 • 1 kg frosne ærter
 • 3 store kartofler, skåret i tern
 • 2 gulerødder, skåret i tern
 • 1 stort løg, skåret i tern
 • 3-4 Grønne Sivri pebre, skåret i tern
 • 1 spsk peber pure/ salca
 • 3 mellem tomater, skåret i tern
 • salt og peber
 • ca 1-2 glas vand

Sådan gør du

 • 1: Bland kødet med det lille revet løg og salt og peber og form det til små kødboller
  2: Kom melet op i en skål, kom kødbollerne ved og ryst det hele sammen, sådan at kødbollerne bliver dækket af mel.
  3: Steg kødbollerne på panden i lidt olie (ikke dem alle på en gang). Lad dem få lidt farve og sæt dem derefter til side
  4: skær kartoflerne ud i tern og steg dem på panden til de får en smule farve
  5: Skær gulerødder og løg ud i tern og kom dem op sammen med kartoflerne og steg med et øjeblik. Kom også Sivri pebrene med.
  6: Kom peberpure og ca. et til to glas vand ved og lad det koge et øjeblik.
  7: Skær tomaterne i tern
  8: Hæld grøntsagerne og væden i en bradepande og kom kødbollerne ved. Hæld ærterne over og kom tomaterne i tern ved og bland rundt.
  9: kom bradepanden i en 200° varm ovn og varm igennem i ca 20 minutter
  10: Server evt med salat og lidt godt nybagt brød til.
  Firinda misket köfte

Noter

 • hvis ikke du lige har eller kan finde peber pure/ salca, så bare brug tomatpure i stedet. Smagen bliver ikke helt så dyb som ved peberpureen,,men stadig ok.
 • Spæd evt op med lidt mere vand, hvis det er ved at tørre ud. Der skal kun lige være lidt vand i bunden af fadet, så grøntsagerne er knapt halvt dækket.
 • Du vil på ingen måde fortryde at servere en god salat og friskbagt bazlama brød til (brød der minder lidt om fladbrød stegt på panden, men er en smule tykkere). De er virkelig prikken over i’et.