Saç kavurma

Ja, jeg starter måske med lidt store ord, men den her tyrkiske gryderet, Saç kavurma, er noget af det bedste, jeg nogensinde har fået – og lavet! Bum, ja simpelthen…

Så den skal du naturligvis lære at lave og have opskriften på. Ja da !! 😉😉

Og det er egentlig pænt nemt og simpelt at lave Saç kavurma. Der skal ikke så forfærdelig mange ingredienser til – olie, kød, pebre, tomater, løg – og måske lidt ris ved siden af. Og så lige en wok (med mindre du ligefrem har en tyrkisk SAÇ ). Jeg ejer ingen af delene, så jeg brugte en god stor støbejernsgryde, som bare blev varmet virkelig meget op (på grillen og DIREKTE på kullene).

Men et vejr som i dag (12 grader, lidt sol, lidt regn og voldsomt meget blæst) kalder nærmest på en gryderet af den her kaliber. Ja, det gør den i hvert fald i min verden. Lækker, snasket, smushi og fuld af virkelig meget smag.

Og bedst af alt – man må spise den med fingrene og et stykke fladbrød. Måske ikke helt politisk (eller hygiejnisk) korrekt i disse Co…. – tider (har lovet mig selv ikke at skrive ordet på bloggen). Men … retten smager på en eller anden måde altså bedst sådan. Og jeg har haft flere venner og familiemedlemmer til at teste det. Så det er ikke bare mig ! Det giver bare noget andet. Måske der inderst inde er en eller anden form for urmenneske i os alle sammen (hvor man sidder om bålet og spiser mad med fingrene)?

Det her er godt nok Bazlama (lidt tykkere end fladbrød). De kan også bruges med fladbrød er bedst og nemmest at samle op med

Tyrkisk Saç kavurma på alle årstider:

Men i virkeligheden er tyrkisk Saç kavurma uimodståelig i al slags vejr. Jeg har lige så tit spist den om sommeren på diverse restauranter i Tyrkiet som om efteråret og vinteren herhjemme. Bare fordi man kunne få den. Men ok indrømmet …. jeg skal være meget sulten for at spise den. For en varm sommeraften på måske +35 grader og en relativ tung gryderet som den her …. Dét er heavy stuff… (men man bliver så glad i munden og maven 😄 ).

Saç kavurma er traditionelt set en gryderet fra indlandet, dvs den anatolske steppe. Måske derfor at retten i hvert i Danmark også kan blive kaldt “anatolsk pande” eller anatolsk gryderet. For mig hedder den nu kun Saç kavurma.

Saç kavurma

Oprindeligt laver man ofte Saç kavurma med lam eller ged. Men lam er ofte rasende dyrt i Danmark, så jeg bruger altid oksekød (en grydesteg, bovklump, tern eller lignende). Det gør så desværre også at stegetiden bliver noget længere, end hvis du bruger lidt bedre kød, der ikke skal have lige så lang tilberedningstid.

Men lige præcis med gryderetter er det nu meget godt, at de skal stå i en time eller to. Det passer jo mere eller mindre sig selv, skal måske røres et par gange, men så er du også garanteret mørt, saftigt kød.

Tyrkisk gryderet og nem gæstemad

En tyrkisk Saç er en ret flad pande, der er meget tynd og lynhurtigt når høje temperaturer. Du kan finde en lige her. Lidt ligesom en asiatisk wok. Jeg har som sagt ingen af delene, så jeg bruger vores store sorte støbejernsgryde. Og jeg kan nu ikke smage forskel eller noget. Den er bare mega god at lave gryderetter i (og chili con carne og spansk paella 😍), da den kan stå i timevis på grillen. Maden bliver altså mindst en hel tand bedre i denne gryde og på grillen. Men gryden skal være VARM, så direkte på kullene med den.

Saç kavurma

Det bedste råd jeg kan give dig er at skære kødet ud i små bidder – sådan max 2×3 cm, men helst lidt mindre (Kuşbaşılı “i små stykker” på tyrkisk). Skær grøntsagerne ud i samme størrelse som kødet, helt ens. Så er du hjulpet godt på vej til mørt kød og “smushi” grøntsager. Men lad kødet stege i eget fedt (og lidt olivenolie). Og hav tålmodighed til at give det en time eller to i gryden på grillen.

Sac kavurma

At Saç kavurma er oplagt gæstemad, ja, det ved du helt sikkert, hvis du allerede har lavet den en gang (eller fået den serveret på restauranterne i Tyrkiet. Boblende varm og i tykke, rustikke lerskåle). Der skal ikke så mange ingredienser i og man får meget for pengene her og en hel del forærende. Hvis du så også har kræset lidt ekstra og lavet lidt tyrkiske ris, de gode hjemmelavede fladbrød og evt lidt salat. Ja, så er den helt hjemme. Dét lover jeg dig 😉😊

Saç kavurma – den lækreste tyrkiske gryderet

Saç kavurma er en gryderet som ingen andre. Snasket, fuld af smag og smager kun endnu bedre af at blive samlet op med et fladbrød og så ind i munden. Du kan servere ris til og lidt salat, men hjemmebagte fladbrød er et must.
Forb. tid15 min
Tilb. tid2 t
Samlet tid2 t 15 min
Ret: Gryderet, Hovedret
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: fladbrød, grill, gryderet, kød
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 kg lamme- eller oksekød, skåret i 1×2 cm tern – gerne en grydesteg, bov, inderlår eller lign.
 • 2 lange, røde snackpebre, skåret i små tern
 • 1 alm. rød peber, skåret i små tern
 • 2 sivri-pebre, skåret i små tern
 • 1 rød chili, skåret i fine stykker
 • 1 medium løg, skåret i små tern
 • 2 hvidløg, finthakket
 • 2 store tomater, skåret i små tern
 • 1 spsk tomatpure
 • 2 tsk salt
 • friskkværnet peber
 • 1 tsk pul biber/tyrkiske chiliflager
 • 1 tsk timian
 • 5 spsk olivenolie

Sådan gør du

 • 1: Skær kødet i små tern – helst ca 1×2 cm, brun det i olivenolien i gryden til det har taget lidt farve
  2: Kom ca ½ glas vand ved og lad det koge væk i ca 20-30 minutter.
  3: skær grøntsagerne ud i små tern – samme størrelse som kødet.
  4: Kom pebrene, chili og løg i gryden, når vandet er kogt væk og brun det ganske let
  5: Kom tomaterne, krydderier og tomatpure i. Bland det godt rundt og lad det stege lidt
  6: Kom et lille glas vand ved og lad det koge i 1 -1½ time afhængig af, hvilken type kød du har brugt. Sørg for at det er lidt udkogt, når du er færdig og at kødet er mørt
  7: server med hjemmelavede fladbrød og evt lidt ris og salat til.
  Sac kavurma

Noter

 • Du kan bruge forskellige slags kød til denne  ret – og både okse, kalv eller lam. Stegetiden afhænger af, hvilken type kød du har. Er det noget der max. skal have 20 minutter, så brun kødet først, kom pebrene og løgene i, brun kort, og kom derefter tomaterne i, så de kan nå at stege med i ca 15 minutter. Men jeg anbefaler at du bruger udskæringer/tern/kød, der kan tåle en time eller to i gryden.
 • Lav hjemmelavede fladbrød til …. du kan ikke købe dig til den smag (du kan sagtens nå det mens kødet står og passer sig selv)
 • Jeg har endnu aldrig haft noget til overs, men jeg er sikker på, at retten smager kun endnu bedre dagen efter
 • Hvis du vil portionsanrette i eks. nogle små lerskåle, så følg opskriften til og med trin 5 (og kom lidt vand ved). Fordel kødet og grøntsagerne i nogle smurte skåle og så ind i alm. ovn ved 180 grader i en times tid – evt dæk til, så det ikke tørrer ud.
Sac kavurmaSaç kavurma