Tyrkisk kartoffelsalat

Hjemme hos os er ca. alle vilde med kartoffelsalat. Måske lige undtagen mig. Jeg er ikke sådan helt så vild, at jeg decideret har brug for det og efterspørger det. Kun en sjælden gang imellem. Men min mand og mine børn – de kan nærmest ikke få det tit nok her i sommer-halvåret. “Og det skal være den hjemmelavede mor” proklamerer min 14 årige datter. Den hurtige, færdiglavede fra supermarkedet er ikke god nok, synes hun.

Så jeg var egentlig ret spændt, da jeg forleden skulle lave en tyrkisk kartoffelsalat. Hvad ville de mon sige til den??

Tyrkisk kartoffelsalat er kun noget, jeg har fået ganske få gange. Og endda i 2 forskellige versioner. Men de har været lige gode hver gang og har lidt andet at byde på end den almindelige “hvide” danske kartoffelsalat med løg/purløg, creme fraiche, youghurt, mayo eller hvad du nu normalt bruger.

Simpel og lige til:

Den tyrkiske kartoffelsalat er egentlig også ret simpel. Virkelig simpel faktisk. Den består sådan set kun af kartofler, lidt bredbladet persille, forårsløg, salt, chili flager/Pul biber, olivenolie og peber pasta (salca). Here you go … det var det hele !

Tyrkisk kartoffelsalat

Men, men, men … træerne vokser jo ikke ind i himlen. Så helt godtaget blev den nu ikke. Af min datter forståes. For alle andre var ret vilde med den. Både min søn og jeg synes, at den var fin god (ja, sådan siger vi hjemme hos os), og min mand var nærmest helt pjattet med den. Roste den rigtig meget og spiste endnu mere. Så det var jo alligevel ikke helt tosset.

Og jeg synes egentlig også, at den er ret god. Mest af alt fordi den er et anderledes alternativ og supplement til mange forskellige ting. Men især her om sommeren er den rigtig god til hvis du eks. griller.

Tyrkisk kartoffelsalat – et spændende alternativ:

Nu er der jo olie i, så den er ret fedtet. Men det afhænger jo selvfølgelig af, hvor meget du kommer i. Så af den grund ville jeg ikke bruge denne kartoffelsalat sammen med meget fedt kød. Nærmere sammen med kylling, fisk, en lidt mager bøf eller sammen med en steg. Eller naturligvis tyrkiske frikadeller, som du får en opskrift på her.

Tyrkisk kartoffelsalat

Du kan naturligvis bruge alle slags kartofler. Men jeg snød lidt og gik ud og gravede friske aspargeskartofler op. Intet kan slå dem om sommeren. Så på sin vis var den en smule snyd og billige point. Men aspargeskartofler kan altså anbefales. Eller i det mindste små, nye kartofler. Så har du allerede en hel del af smagen der.

Måske tænker du, at du da ikke lige har stødt på tyrkisk kartoffelsalat, når du har været dernede. Og nej, det er heller ikke helt så almindelig på eks. restauranterne. Men derhjemme i køkkenet er det langt fra usædvanligt. Og man kan også være heldig at støde på kartoffelsalaten som en del af meze. Du ved – det der bord, hvor der er en masse forskellige, små, lækre retter. Lidt ligesom spansk tapas.

Tyrkisk kartoffelsalat

Så her kommer opskriften på en ægte husmor favorit – tyrkisk kartoffelsalat. Tag godt imod den.

Tyrkisk kartoffelsalat

Tyrkisk kartoffelsalat er anderledes, men virkelig nem og lækker at lave. Og så passer den til næsten alt – især mad fra grillen og tyrkiske köfte.
Forb. tid5 min
Tilb. tid25 min
Hvile tid:20 min
Samlet tid50 min
Ret: Frokost, Hovedret, Meze, Salat, Tilbehør
Køkken: Middelhavet, Tyrkisk
Keyword: kartoffelsalat

Ingredienser

 • 800 gram kartofler, Meget gerne asparges eller nye kartofler
 • 4 forårsløg, det grønne skal også bruges, skæres fint
 • ca. 1 tsk chili-flager / Pul biber
 • salt

Dressingen:

 • ½ dl olivenolie
 • 1 spsk peber pasta, Salca – gerne den lidt stærke variant
 • 1 spsk forårsløg

Sådan gør du

 • 1: Start med at rengøre kartoflerne (hvis de er nye og skrællen er fin, kan du sagtens lade skrællen være på)
  2: Sæt dem til at koge ved mellem varme i 20 minutter ca.
  3: Hak forårsløgene og persillen sådan mellem fint vil jeg sige. Ikke helt fint og ikke groft. Sørg også for at få en god bid af den grønne top på løgene med.
  4: Hæld olien, 1 spsk forårsløg og 1 spsk peberpasta op i en lille gryde, kog op og lad det lige stege lidt i et par minutter.
  5: Hæld væden fra kartoflerne, skær dem ud i passende bidder og hæld dressingen over. Lad det stå og køle lidt af i 15-30 minutter, så det er lunt med serveringen. Men kartoffelsalaten kan også sagtens spises kold.
  Velbekommen
  Turkish potato salad

Noter

 • Server evt grillede kyllingelår, laks eller tyrkiske frikadeller til sammen med en god grøn salat og evt hele kogte majs.
 • Du kan sagtens gemme kartoffelsalaten et par dage. Den smager kun endnu bedre dagen efter.
 • Hvis du hælder dressingen over mens kartoflerne er varme, så tager de kun mere af smagen til sig. Server den lun.